COLEGIUL ENERGETIC, Râmnicu Vâlcea

Acasă » Uncategorized » SSRB – A DOUA REUNIUNE DE PROIECT – VALKA, LETONIA, 6-9 MAI 2014

SSRB – A DOUA REUNIUNE DE PROIECT – VALKA, LETONIA, 6-9 MAI 2014

Imagine

Situat la granița cu Estonia, Valka este un oraș pitoresc din nordul Letonie, de-a lungul Râului Pedele. Valka și orașul estonian Valga sunt gemene, separate de graniță și având sloganul ”Un oraș, două țări.” Aici a avut loc a doua întâlnire din cadrul proiectului multilateral ComeniusA Statistic and Scientific Research on Biodiversity/ Cercetare statistică și științifică a biodiversității”, derulat de Colegiul Energetic în perioada 2013-2015.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu I.E.S. Manuel de Falla- Puerto Real – Spania (școala coordonatoare), Valkas Gimnazija – Valka – Letonia, Istituto D’Istruzione Superiore ‘Sandro Pertini’ – Camposampiero – Italia, H.O.V.Alemdag Tunc Capa Anadolu Lisesi – Istanbul – Turcia și este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului Sectorial Comenius, parte a Programului Învățare pe tot Parcursul Vieții.

Întâlnirea de proiect s-a desfășurat în perioada 6-10 mai 2014, la Valkas Gimnazija, o școală cu peste 200 de elevi, cu oameni primitori, care au organizat o întâlnire de neuitat. Colegiul Energetic a fost reprezentat de doi profesori ( director, prof. Mătăcuță Dumitru și coordonator proiect, prof. Țenea Codruța) și trei elevi de la clasele a X-a și a XI-a.

Întâlnirea a avut ca moto: ”Să facem totul pentru un viitor cu aer curat, natură care să ne bucure, armonie pretutindeni!” Au participat 15 profesori și 27 de elevi din Spania, Letonia, Italia, România și Turcia.

6 MAI 2014

Partenerii proiectului, din Spania, Italia, România și Letonia au fost întâmpinați de organizatorii din școala gazdă prin activități de ”ice breaking”, prin care elevii și-au expus așteptările și speranțele pentru timpul ce va urma.

7 MAI 2014

Elevii și profesorii din Letonia au pregătit prezentări și filme pentru a expune tradiții, natura și obiective turistice din țară și din orașele Valka și Valga.

Participanții au fost divizați în echipe – au vizitat școala, au participat la ore de curs, discuții, dezbateri referitoare la sistemele educaționale din fiecare țară.

Profesorii și elevii au analizat materialele și activitățile realizate până în prezent – echipa din Spania lucrează la pagina web a proiectului, pe care o actualizează permanent – ssrb.iesmanueldefalla.es; echipa din România a coordonat un studiu privind motivația elevilor pentru studiul științelor și l-a prezentat prin intermediul unui raport; echipa din Turcia a prezentat dicționarul cu termeni din domeniul biodiversității; echipa din Italia a prezentat revista proiectului. Tot în cadrul acestei reuniuni s-a desemnat logo-ul proiectului, pe baza unui concurs organizat de elevii și profesorii din Letonia. Logo-ul proiectului a fost realizat de un elev de la Colegiul Energetic, din clasa a XI-a și s-a bucurat de admirația tuturor participanților.

În a doua parte a zilei, profesorii au vizitat primăria din Valka, unde au fost primiți de primarul localității. Au fost informați cu privire la aspecte socio-economice ale municipalității. Oaspeții au avut prilejul să pună întrebări și să afle cât mai multe despre întreaga zonă.

În același timp elevii au vizitat Consiliul Tinerilor din Valka și au vizitat cele două orașe Valka și Valga.

Seara zilei de 7 mai s-a încheiat cu dansuri tradiționale letone, o experiență culturală de neuitat în care au fost antrenați elevi și profesori. Activitatea s-a derulat cu sprijinul ansamblului folcloric local ”Sudmalinas”.

8 MAI 2014

O activitate inedită, din punct de vedere educațional a fost studiul biodiversității la mlaștina din vecinătatea satului Karki – elevi și profesori echipați corespunzător, au aplicat metode studiate anterior, urmând să prelucreze datele obținute folosind instrumente matematice și digitale. Mlaștina letonă a însemnat o experiență nouă pentru participanții din alte țări, echipele de elevi au lucrat cu entuziasm. Toți elevii au tras concluzia că activitățile de cercetare în natură sunt educative, au învățat lucruri noi despre mediul înconjurător, despre plante și animale, dar și-au îmbunătățit și cunoștințele de matematică (analiză statistică) și engleză.

Participanții au avut ocazia să cunoască istoria, cultura, tradiții, obiceiuri, aspecte sociale și economice prin – vizita orașelor Valka – Valga, vizita unui muzeu din Karki cu scaune donate de personalități, vizita unei biserici cu o istorie deosebită din aceeași zonă, ”hotelul insectelor”.

            9 MAI 2014

Elevii au realizat statistici cu rezultatele obținute în ziua precedentă, au pregătit prezentări cu pozele realizate în cadrul reuniunii. Profesorii au discutat despre viitoarea întâlnire, s-au redistribuit sarcini, s-au discutat noi idei și metode de a îmbunătăți activitățile.

Elevii și profesorii au luat parte la evaluare.

Participanții au avut șansa de a vizita orașul Valmiera, centru cultural al regiunii Vidzeme.

Ziua s-a încheiat cu un spectacol la care participanții au primit certificatele, au vizionat prezentările elevilor și au ascultat concertul elevilor din Valka.

Obiectivele reuniunii de proiect au fost atinse, atmosfera de lucru deosebită, urmând ca activitățile să-și continue cursul la nivel local și în cadrul reuniunilor de proiect viitoare.

Această reuniune de proiect poate fi catalogată ca o reușită în cadrul complexului program, în care fiecare etapă, cu activitățile aferente oferă simultan continuitate, dar și deschidere spre noi universuri culturale și științifice, spre alte sisteme educaționale menite să redimensioneze învățământul, integrându-l într-un cadru mai larg, european.

(Coordonator proiect, prof. Codruţa Elena Ţenea, Colegiul Energetic, Râmnicu Vâlcea)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: