COLEGIUL ENERGETIC, Râmnicu Vâlcea

Acasă » Uncategorized » Balada spaniolă sau despre Mobilitatea Erasmus + a elevilor Colegiului Energetic la San Sebastian

Balada spaniolă sau despre Mobilitatea Erasmus + a elevilor Colegiului Energetic la San Sebastian

Erasmus+ pleacă de la ideea că, investind în educaţie şi formare, se va reuşi deblocarea şi stimularea potenţialului oamenilor, indiferent de vârstă sau de nivelul lor anterior de şcolarizare. Beneficiarii şi cei din jurul lor îşi vor dezvolta propria personalitate, vor dobândi noi competenţe şi vor putea spera la perspective mai bune privind locul de muncă şi progresul în carieră.

i

Erasmus+ este structurat de o manieră mai simplă faţă de programele care l-au preced, ceea ce îmbunătăţește eficienţa, conducând la mai multe granturi (burse de mobilitate) pentru studenţi şi elevi, profesori, stagiari, lucrători din domeniul tineretului, voluntari. Beneficiul personal al participanţilor conduce la benefici europene în ansamblul lor. Există mai multe oportunităţi de parteneriate instituţionale pentru schimburi de bune practici, şanse mai mari la angajare, sprijin îmbunătăţit pe platforme IT, conexiuni mai eficiente cu mediu economic.

În perioada 23-29 octombrie, un grup de 5 elevi ai Colegiului Energetic, însoțiți de domnii profesori Mariana Marica, Dumitru Mătăcuță și Ana-Maria Udrescu au participat în Spania la o nouă reuniune a proiectului coordonat de doamna prof. Codruța Țenea, Young people Entrepreneurial skill development possibilities”/ ”Platformă de învățare: Posibilități de îmbunătățire a competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor” (2015-1-LV01-KA219-013417_3). Activitățile s-au desfășurat în Donostia San Sebastian, în cadrul I.E.S. Zubiri Manteo, o școala modernă în care dimensiunea europeană a educației a devenit deja tradiție datorită multiplelor proiecte europene pe care le desfășoară.

Încă din momentul în care am pășit pe tărâmuri spaniole am fost întâmpinați de un soare blând, tomnatic și de cântecul Atlanticului ce se spărgea când furtunos, când liniștit de țărmul auriu.

Programul pregătit de gazde a inclus multiple activități legate de modul în care se pot îmbunătății competențele antreprenoriale ale tinerilor. Astfel, după ce am vizitat școala, elevii au fost invitați de colegii lor spanioli să descopere San Sebastian prin intermediul unui joc ce a avut la bază o serie de ghicitori-indicii despre principalele atracții turistice ale orașului (primăria – fost cazinou, Bisericile El Buon Pastor și Santa Maria, plajele Zurriola, Ondaretta, Muzeul Naval, Acvariul etc.). A urmat o vizită la RE-read, o librărie care revindea cărți achiziționate de la colecționari locali, o afacere pornită din Barcelona care are francize în multe orașe din Spania.

A doua zi am vizitat Centrul de inovare VET Tknika, locul în care profesori și cercetători lucrează la schimbarea programelor, tehnicilor și metodelor de predare-învățare-evaluare astfel încât abilitățile antreprenoriale ale elevilor să fie cultivate, iar trecerea de la școală la viața activă să presupună o continuare firească a pregătirii fiecăruia.

Cum San Sebastian este un oraș în continuă mișcare, am vizitat Tabakalera, o fostă fabrică de tutun, transformată în inima artei contemporane a Spaniei, dar și a Europei de întreprinzători locali și autoritățile locale și guvernamentale. Întâlnirea cu reprezentanta Primăriei a fost un prilej de a afla detalii noi despre San Sebastian, istoria stațiunii și transformările prin care a trecut în ultimii 10 ani, mai ales cele care au însoțit nominalizarea orașului drept Capitală culturală europeană în 2016.

Aventura noastră spaniolă a continuat cu o vizită la cel mai important producător de autocare, autobuze și microbuze din Țara Bascilor, Irizar. O societate familială, înființată in anul 1889, a devenit recunoscută la nivel mondial datorită profesionalismului și manierei inovatoare de a gândi interiorul și exteriorul autocarelor produse aici.

Spania oferă călătorului surprize nebănuite la fiecare pas. Astfel am descoperit la Sanctuarul Arantzazu, în liniștea munților, istoria milenară a unei statui a Fecioarei Maria care a adus liniște și belșug în regiune. Peștera Arrikrutz ne-a dezvăluit pas cu pas minunile ei carstice și ne-a adus aminte de casă și de peșterile din zona noastră.

La Bilbao, Muzeul Guggenheim, cu forma lui stilizată ne-a purtat gândurile spre bărcile pescărești pe care le lăsasem în urmă pe malul Atlanticului, la San Sebastian.

Cântecul oceanului răsună încă în inimile noastre, iar experiența spaniolă ne-a făcut să reflectăm profund la realitățile românești și la modul în care noi, ca profesori, putem dezvolta abilitățile antreprenoriale ale elevilor astfel încât, în scurt timp, și rețeaua rutieră românească să arate ca una europeană, iar zonele noastre turistice să fie cu adevărat puse în valoare de către tineri cu idei de afaceri care să nu-și dorească doar câștiguri rapide uitând de protejarea mediului.

 

Prof. dr. Ana-Maria Udrescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: