COLEGIUL ENERGETIC, Râmnicu Vâlcea

Acasă » Uncategorized » La Colegiul Energetic, Rm. Vâlcea, ERASMUS + schimbă vieți, deschide minți…

La Colegiul Energetic, Rm. Vâlcea, ERASMUS + schimbă vieți, deschide minți…

În perioada 8-11 decembrie, Colegiul Energetic a fost gazda reuniunii transnaționale din cadrul parteneriatului strategic în domeniul școlar – KA2, prin proiectul In A Far Away Land: Refugee Children”/ Undeva departe: Copiii refugiați (2016-1-TR01-KA219-033904_2). La activitățile desfășurate au participat 16 profesori din școlile partenere: TURCIA (coordonatorii proiectului), PORTUGALIA, ITALIA, GRECIA.

Scopul proiectului are în vedere promovarea participării la o viață democratică în Europa, astfel elevii devenind actorii principali căci ei sunt viitorii cetățeni activi ai continentului. Tema proiectului, una de actualitate, a prilejuit invitaților posibilitatea de a dezbate această problematică spinoasă plecând și de la informațiile oferite în deschiderea evenimentului de către domnul Florin Epure director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea.

Partenerii Colegiului Energetic, alături de gazde au stabilit principalele direcții de desfășurare a activităților, calendarul mobilităților precum și cele mai optime modalități de comunicare. Ospitalitatea românească a fost evidențiată de elevii clasei a XII-a G, coordonați de dna prof Mihaela Udrea care i-au primit pe invitați cu tradiționala pâine și sare, explicându-le și semnificațiile simbolice ale acesteia. Colindele au fost răsplătite cu aplauze și cu alte colinde, cântate în limbile greacă, italiană și portugheză.

Activitățile proiectului, desfășurate Colegiul Energetic și la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” (unde domnii profesori Oana Bădoiu și Ovidiu Tănase au prezentat materiale extrem de interesante), au fost urmate de un Concert susținut de elevii Liceului de Artă „Victor Giuleanu” și sâmbătă, 10.12.2016, de o vizită la Sibiu.

Astfel, întâlnirea transnațională și-a atins obiectivele, activitățile desfășurându-se într-o atmosferă relaxantă, toți participanții bucurându-se de timpul petrecut împreună și de informațiile împărtășite.

15390737_1805763426362768_5576333981188873527_n

Proiectele ERASMUS +, 4 la număr pe care se desfășoară în Colegiul Energetic (“Platformă de învăţare: Posibilităţi de îmbunătăţire a competenţelor antreprenoriale în rândul tinerilor”(2015-2018), număr de referinţă: 2015-1-LV01-KA219-013417_3, alături de școli din Letonia, Spania, Turcia și Croația. – parteneriat strategic (Acţiunea Cheie 2) – coordonator prof. Codruţa Elena Ţenea; „Prezent pentru viitor: protejarea unui spaţiu natural în regiunile noastre turistice” (2016-2018), Număr de referinţă: 2016-1FR01-KA219-024036_3, alături de şcoli din Franţa – coordonator, Germania, Turcia, Polonia. – parteneriat strategic (Acţiunea Cheie 2) – coordonator, prof. Ana-Maria Udrescu; „Undeva departe: Copiii refugiaţi(2016-2018), Număr de referinţă 2016-1-TR01-KA219-033904_2 alături de şcoli din Turcia, Portugalia, Italia şi Grecia. – parteneriat strategic (Acţiunea Cheie 2) – coordonator prof. Codruţa Elena Ţenea; „Formare specifică urmărind energiile regenerabile şi dezvoltarea durabilă(2016-2017), Număr de referinţă: 2016-1-FR01-KA102-022859,– parteneriat de mobilităţi (Acţiunea cheie 1) – coordonator prof. Codruţa Elena Ţenea), nu sunt singurele colaborări internaționale ale elevilor și profesorilor instituției de învățământ vâlcene.

Colegiul Energetic s-a implicat și în Proiectul „Moș Crăciun Global”, implementat în perioada 16 septembrie – 16 decembrie 2016 de către Asociația pentru dezvoltare rurala durabila și conservarea tradițiilor care a presupus  mai multe activități simultane:

  • campanie de informare – elevii claselor a IX-a G, a X-a G (profil protecția mediului) au împărțit pliante informative despre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă și combaterea sărăciei, eliminarea rasismului și xenofobiei
  • Parteneriat on-line între Colegiul Energetic și Liceul „28 Nëntori”, din orasul Shkodër, Albania.
  • Campania ”Și tu poți fi Moș Crăciun” strângere de cadouri de Crăciun pentru copiii din Albania și Bosnia&Herzegovina

Proiectul ”Moș Crăciun Global” este co-finanțat de Uniunea Europeană printr-o schemă de granturi ce face parte dintr-un proiect mai amplu, LADDER – Local Authorities as Drivers for Development Education and Raising awareness (Autorități locale ca motoare ale educației pentru dezvoltare și creștere a conștientizării privind politica de dezvoltare a Uniunii Europene) implementat de ALDA – Asociația Europeană pentru Democrație Locală în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2017.

Experienţa dobândită ca urmare a unor astfel de parteneriat este o valoare neprețuită în dezvoltarea individuală a fiecărui tânăr. Totodată, schimbul de experienţă al profesorilor contribuie la crearea unui spaţiu european integrat al învăţământului preuniversitar şi la reducerea obstacolelor care există în calea mobilității profesionale în Europa.

Prof. dr. Ana-Maria Udrescu

Prof. Codruța Țenea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: